Orzeszki i olej z drzewa cedru syberyjskiego – ogólne zastosowanie.

1 sierpnia 2013 anastazja Cedr syberyjski

ORZESZKI I OLEJ

orzechy cedrowe1

Tak wyglądają orzechy cedrów syberyjskich. Kształtem i kolorem bardzo zbliżone do ziarenek kawy.

W śród darów cedrowego lasu prawdziwym skarbem są orzeszki cedrowe. Ich wartości odżywcze i smakowe są ogromne, a produkty otrzymywane z orzeszków, biorąc pod uwagę m/in. kaloryczność i przyswajalność, przewyższają analogiczne artykuły pochodzenia zwierzęcego. Obliczono, że jeżeli by zebrać i przetworzyć roczny plon orzechów cedru, można by zaspokoić światowe zapotrzebowanie na olej roślinny. Ludność miejscowa od wieków wykorzystuje orzeszki cedrowe jako produkt spożywczy. Cedrowa tajga, według słów popa Awwakuma, to „zesłane przez Boga” cedrowe zagajniki, które w urodzajnych latach dają ogromną liczbę orzeszków – do półtora miliona ton! Z ilości tej można otrzymać 220 tysięcy ton białka spożywczego wysokiej jakości i łatwo przyswajalnego; 150 tysięcy ton skrobi, 500 tysięcy ton oleju cedrowego. Porównując to ze słonecznikiem, można obliczyć, że aby otrzymać podobną ilość oleju, trzeba by obsiać ponad milion hektarów najbardziej urodzajnych ziem. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, to olej cedrowy przewyższa olej słonecznikowy, masło śmietankowe i nie ustępuje oliwie prowansalskiej. Na Londyńskiej Giełdzie, która uważana jest za wzorzec światowych cen, według słów Wladimira Merge, kilogram oleju z orzecha cedrowego wart jest do 500 dolarów.

olej cedrowy

Olej cedrowy pod względem zdrowotnym jest lepszy niż olej z oliwek

OLEJ CEDROWY

Olej cedrowy to unikalny produkt otrzymywany orzechów cedru syberyjskiego. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, posiada znaczne ilości wartości odżywczych i leczniczych, zawiera unikalny skład witamin i mikroelementów.

Przewyższa pod względem swoich właściwości najlepsze oleje roślinne (rokitnikowy, z oliwek, kokosowy, migdałowy itp.) i nie ma przeciwwskazań do stosowania go zarówno w produktach spożywczych, jak i w celach leczniczo-profilak-tycznych.

Podstawą wartości odżywczych oleju cedrowego jest wysoka zawartość witaminy F – niezbędnych kwasów tłuszczowych (linolowego i linolenowego ), które nie powstają w organizmie i dostarczane są tylko z pożywieniem. Sprzyjają one obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Witamina E (tokoferol), której woleju cedrowym jest 5 razy więcej niż woleju z oliwek, ma właściwości zapobiegające jego utlenianiu (gorzknieniu). Pod względem kaloryczności olej cedrowy przewyższa tłuszcz wołowy i wieprzowy, a przyswajalności białka kurze jajo!

Jako środek profilaktyczny olej cedrowy posiada właściwości ogólnowzmacniające, likwiduje uczucie zmęczenia, podwyższa sprawność fizyczną i umysłową. Stosowanie oleju cedrowego jest szczególnie zalecane ludziom, pracującym i mieszkającym w niesprzyjających warunkach klimatycznych i ekologicznych, zajmującymi się pracą wymagającą szczególnej ilości energii, której towarzyszy stres.

Jako środek uzdrawiający olej cedrowy wykorzystywany jest w leczeniu chorób układu pokarmowego, przeziębień, układu krwionośnego oraz do użytku zewnętrznego przy chorobach skóry, poparzeniach, odmrożeniach, w gojeniu ran.

Masaż z użyciem oleju cedrowego likwiduje uczucie zmęczenia, poprawia krążenie krwi, usuwa żylaki kończyn, podnosi jędrność skóry, powoduje jej odmłodzenie.

Środki kosmetyczne zawierające olej cedrowy bardzo pozytywnie wpływają na skórę, nasycając ją naturalnymi witaminami, mikroelementami, utrzymują równowagą kwasowo-zasadową. Sprawiają, że skóra jest wytrzymała i delikatna w dotyku.

Olej z orzechów cedrowych wytwarzano na Uralu, na Syberii od bardzo dawna. W XIX w. olej ten można było kupić każdym syberyjskim jarmarku. Wytwarzano go w warunkach domowych sposobem chałupniczym. Orzeszki były suszone, sortowane oddzielane od skorupy. Bardzo często dokonywano tego ręcznie. Jądra orzechów tłuczono w drewnianych moździerzach do otrzymania kaszopodobnej masy, którą przekładano do miedzianej kadzi obudowanej cegłami. Na górze kadzi był spływ dla oleju, a wewnątrz znajdowało się mieszadło z czterema łopatkami, którym poruszano również ręcznie. Kiedy masa w kadzi nagrzewała się, dodawano do niej gorącą wodę i znów mieszano. Olej podnosił się i poprzez spływ wylewało się do specjalnego naczynia. Olej cedrowy można też otrzymywać drogą zimnego tłoczenia. Taki olej jest bardziej ceniony i ze względu na kaloryczność i lecznicze właściwości. Olej cedrowy ma przyjemny smak, jasnożółty lub złocisto – bursztynowy kolor i wspaniały orzechowy aromat. Jądra orzeszków poddawane są również gorącemu tłoczeniu, w wyniku czego otrzymuje się wysokiej jakości olej techniczny, niewiele ustępujący olejowi tungowemu. Jest on wykorzystywany w medycynie, perfumerii, produkcji lakierów, farb itp.

Technologia wytwarzania oleju leczniczego jest ogólnie znana, ale niektórym szczegółom warto się przyjrzeć: „Nie wolno przy zbiorze szyszek uderzać w cedr kołatką lub kłodami, jak robią dzisiejsi zbieracze. Właściwości lecznicze oleju znacznie się wtedy obniżają. Należy wykorzystywać tylko te szyszki, które cedr sam oddaje. Podczas wiatru spadają, Otrzymany po łuskaniu szyszek orzech trzeba wykorzystać do wytwarzania oleju nie później jak po upływie trzech miesięcy, później ich jakość będzie znacznie obniżać się. Jądro orzecha nie może zetknąć się z metalem. Leczy on wszystkie choroby, a stawianie diagnozy nie jest potrzebne.

Olej można wykorzystywać jako produkt spożywczy, dodając do sałatek. Można pić łyżkę oleju dziennie, najlepiej przy wschodzie słońca. Zaleca się też go pić w ciągu dnia, nigdy nocą. Zanim zacznie się leczenie, aby poznać prawdziwe zalety zdrowotne oleju cedrowego, należy oczyścić organizm, odstawić palenie, alkohol i przynajmniej przez trzy dni pościć.

orzechy cedrowe

Szyszka z drzewa cedrowego oraz orzechy cedrowe. Jedna szyszka zawiera od 50 do 70 gram orzechów.

Oto jak opisuje swoje wrażenia przy spożywaniu czystego leczniczego oleju cedrowego autor „Dzwoniących cedrów Rosji”: „Otworzył buteleczkę i wylał na moją dłoń olej cedrowy. Zlizałem go językiem i poczułem przyjemne ciepło w ustach. I poczułem cedrowy zapach. Trudno byłoby go z czymkolwiek pomylić”. Z orzeszków cedru mieszkańcy Syberii wytwarzali „chude mleko” i „śmietanę roślinną”. Z podsuszonych orzeszków wyłuskiwali jądra, po czym jeszcze je podsuszali i czyścili, trąc w rękach. Suche jądra tłukli w drewnianych moździerzach, lekko polewając gorącą wodą. Otrzymaną masę przelewali do kadzi lub glinianych garnków i w rosyjskim piecu doprowadzali do wrzenia – śmietana była gotowa. Przed użyciem do śmietany dodawano przegotowaną wodę, otrzymując chude mleko. Śmietana z orzeszków zawiera dwa razy więcej tłuszczu niż krowia, 2,5 razy więcej niż mięso i 1,2 razy niż jajo kurze. Kaloryczność cedrowej śmietany jest wyższa niż w przypadku w/w produktów. Cedrowe mleko i śmietana były od dawna wykorzystywane w ludowej medycynie.

Uczony P. S. Pallas pisał w 1786 r., że śmietana roślinna „znajduje się w aptekach, robi się z niej mleko, które zalecane jest przy „piersiowych” chorobach i ze skutkiem spożywane jest przez chorych na suchoty”. Jądro orzeszka cedrowego waży około 43% ogólnej masy orzecha i zawiera ono 64% tłuszczu oraz 19 % substancji azotawych. Węglowodany stanowią 15%. Lecznicze i odżywcze właściwości orzeszków wytłumaczyć można jakościową zawartością tłuszczów, białek i in-

orzechy cedrowe2

Orzechy cedrowe można kupić w sklepach online.

Skorupki orzeszków cedrowych zawierają substancje garbnikowe. Wykonuje się z nich wywary i nalewki (2-3 łyżki stołowe na szklankę), które zalecane są przy zapaleniach śluzówki w jamie ustnej i przemywania w chorobach skóry jak liszaj, ropiejące rany, egzema, oparzenia.

Wywar ze skorupek orzeszków cedrowych można pić w stanach nieżytu żołądka, dyspepsji. Działa ściągająco, przeciwzapalnie i uśmierza ból.

W przypadku żylaków zaleca się smarować olejem cedrowym zmienione chorobowo miejsca dwa razy dziennie, przy czym koniuszkami palców należy wykonywać delikatny masaż.

Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by Agencja-Rockstar.pl.